Augusti lõpp ja suvikõrvitsauputus. Kas kõlab tuttavalt? Mida suvikõrvitsast üldse teha võiks? Meie perele maitseb mõnusalt mahlane suvikõrvitsapirukas kodujuustuga. Aitäh ka Merikesele!
Suvikõrvitsapirukas kodujuustuga
Põhi
- 100 g võid
- 3 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl soola
- 1 muna
Täidis
- 100 g suitsusinki
- 1 (punane) sibul
- 2 küüslauguküünt
- 400 g suvikõrvitsat
***
- 300 g kodujuustu
- 2 muna
- 1/2 dl piima
- Soola ja pipart
- 100 g riivjuustu (nt. Cheddar)
Valmistamine
- Alusta piruka tegemist täidisest. Tükelda sibul, sink ja suvikõrvits väikesteks kuubikuteks. Prae pannil kuni pannil ei ole enam suvikõrvitsast eralduvat vedelikku. Lase täidisel korralikult jahtuda.
- Seni kuni täidis jahtub tee valmis pirukapõhi. Haki külm või noaga tükkideks ja sega kõik pirukapõhja koostisained omavahel kokku, et moodustuks tainas.
- Suru tainas 24-26 cm suuruse vormi põhja ja äärtesse (võib kasutada ka lahtikäivat vormi). Eelküpseta pirukapõhja 200 kraadises ahjus 15 minutit.
- Sega jahtunud täidisega kodujuust, muna ja piim. Lisa soola ja pipart.
- Pane kokkusegatud täidis eelküpsetatud pirukapõhjale. Raputa peale riivjuustu.
- Küpseta pirukat veel umbes 35 minutit, kuni pirukas on ilus kuldne. Vajadusel kasuta fooliumit kui tundub, et pirukas hakkab pealt liiga pruuniks minema.
- Võta pirukas ahjust välja ja anna pirukal mõned minutid jahtuda. Serveeri koos värske salatiga.
Veel mõned soovitused
* Pirukas tuleb kõige mõnusam värskest peenikesest suvikõrvitsast, millel pole sees suuri seemneid.
* Eelista kodujuustu mis pole väga vedel (nt. Farmi). Vedelema kodujuustu puhul jäta piim retseptist välja.
* Kasuta eelküpsetamisel pirukaäärtes fooliumribasid, või allakeeratud küpsetuspaberit, et pirukaääred küpsedes ära ei vajuks.