Suvikõrvitsapirukas kodujuustuga

Augusti lõpp ja suvikõrvitsauputus. Kas kõlab tuttavalt? Mida suvikõrvitsast üldse teha võiks? Meie perele maitseb mõnusalt mahlane suvikõrvitsapirukas kodujuustuga. Aitäh ka Merikesele!

Suvikõrvitsapirukas kodujuustuga

Põhi

  • 100 g võid
  • 3 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1 muna

Täidis

  • 100 g suitsusinki
  • 1 (punane) sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 400 g suvikõrvitsat

***

  • 300 g kodujuustu
  • 2 muna
  • 1/2 dl piima
  • Soola ja pipart
  • 100 g riivjuustu (nt. Cheddar)

Valmistamine

  1. Alusta piruka tegemist täidisest. Tükelda sibul, sink ja suvikõrvits väikesteks kuubikuteks. Prae pannil kuni pannil ei ole enam suvikõrvitsast eralduvat vedelikku. Lase täidisel korralikult jahtuda.
  2. Seni kuni täidis jahtub tee valmis pirukapõhi. Haki külm või noaga tükkideks ja sega kõik pirukapõhja koostisained omavahel kokku, et moodustuks tainas.
  3. Suru tainas 24-26 cm suuruse vormi põhja ja äärtesse (võib kasutada ka lahtikäivat vormi). Eelküpseta pirukapõhja 200 kraadises ahjus 15 minutit.
  4. Sega jahtunud täidisega kodujuust, muna ja piim. Lisa soola ja pipart.
  5. Pane kokkusegatud täidis eelküpsetatud pirukapõhjale. Raputa peale riivjuustu.
  6. Küpseta pirukat veel umbes 35 minutit, kuni pirukas on ilus kuldne. Vajadusel kasuta fooliumit kui tundub, et pirukas hakkab pealt liiga pruuniks minema.
  7. Võta pirukas ahjust välja ja anna pirukal mõned minutid jahtuda. Serveeri koos värske salatiga.

Veel mõned soovitused

* Pirukas tuleb kõige mõnusam värskest peenikesest suvikõrvitsast, millel pole sees suuri seemneid.

* Eelista kodujuustu mis pole väga vedel (nt. Farmi). Vedelema kodujuustu puhul jäta piim retseptist välja.

* Kasuta eelküpsetamisel pirukaäärtes fooliumribasid, või allakeeratud küpsetuspaberit, et pirukaääred küpsedes ära ei vajuks.