Uue aasta esimeses postituses jagan mustsõstra toorjuustukoogi retsepti. Kook saab oma ilusa roosa värvuse mustsõstrapüreest. Kook on värske ja üldse mitte väga magus. Seda kooki olen juba aastaid erinevates variatsioonides teinud ja see siin on sellest mahedam versioon (šokolaadi-mousse kiht on siit puudu). Vahepeal ma muud tõesti ei teinudki kui erinevaid küpsetamata toorjuustukooke ja tundub lausa uskumatu, et blogisse pole neist veel ükski jõudnud.
Nagu alati minu marjakookide puhul, toob see kook meelde eredad mälestused suvest. Selles koogis kasutasin Hiiumaa mustsõstraid ja need korjas mulle mehe vanaema, sest ta teab, et tarbin palju mustsõstraid. Mustsõstrad ongi lisaks mustikatele mu lemmikud marjad, mida kookides palju kasutan. Kooki ma sel korral ise maitsta ei saanud, kuna mees viis koogi töö juurde töökaaslastega maiustamiseks. Minuni jõudsid vaid kiidusõnad.
Siin siis retsept:
Koostisosad
Biskviit
- 2 muna
- 0,75 dl suhkrut
- 0,75 dl kartulitärklist
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 1 spl kakaopulbrit
Täidis
- 4 dl külmutatud mustsõstraid
- 0,5 dl vett
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 2 dl vahukoort
- 1,5 dl tuhksuhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 3,5 lehtželatiini (Meira)
- 3 spl mustsõstramahla või likööri
Pealmine kiht
- 2,5 dl magusamat mustsõstramahla
- 2,5 lehtželatiini
- Meelepäraseid marju
Valmistamine
- Biskviidi valmistamiseks vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega kartulitärklis, küpsetuspulber ja kakaopulber, sõelu ettevaatlikult segades munavahu hulka.
- Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 225 kraadises ahjus 5-7 minutit. Eemalda küpsetuspaber ja pane biskviit suhkruga kaetud puhtale küpsetuspaberile jahtuma.
- Täidise valmistamiseks tõsta külmutatud mustsõstrad 30 minutit varem toatemperatuurile sulama. Kuumuta mustsõstrad ja vesi kastrulis paar minutit. Püreesta läbi sõela. Jäta püree jahtuma. Jahtunud püree sega hoolikalt toorjuustuga ühtlaseks.
- Vahusta vahukoor suhkrutega.
- Pane želatiinilehed 10 minutiks külma vette paisuma. Kuumuta kastrulis 3 spl mustsõstramahla, lisa hoolega segades eelnevalt veest kuivaks pigistatud želatiin.
- Lisa peene joana želatiin mustsõstra toorjuustuseguga, koguaeg hoolega segades. Alles siis kui želatiin on lisatud, lisa ettevaatlikult segades ka vahukoor.
- Lõika biskviit koogivormi abil ümmarguseks ja pane 20 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Kalla täidis biskviidi peale. Kata vorm fooliumiga ja jäta vähemalt 4 tunniks külmkapi tahenema.
- Pealmise kihi jaoks kuumuta mahl kastrulis ja lisa paisutatud želatiinilehed. Sega ühtlaseks. Lase natuke jahtuda. (sõrmega katsudes ei tohiks kuum olla, pigem leige).
- Vala seejärel mahl väga ettevaatlikult lusika abil koogi peale ja jäta umbes 30 minutiks külmkappi tahenema ja alles siis kaunista meelepäraste marjadega. Jäta veel vähemalt 4 tunniks või üleöö külmkappi tahenema.
![](https://koogijutud.ee/wp-content/uploads/2021/01/IMG_20210107_074329-768x1024.jpg)
Veel mõned soovitused
- želatiin lisa kindlasti peene joana ja sega väga hoolega, et ei tekiks tükke.
- Kuum želatiinileem kokkupuutel vahukoorega võib teha täidise tükiliseks. Sellepärast lisa želatiinileem toorjuustu mustsõstrapüreele ja alles siis lisa ettevaatlikult vahukoor.
- Ilusa pealmise kihi saad kui mahl (kus sees on želatiin) ei ole kuum, vaid pigem leige.
- Kui tahad, et marjad püsiksid koogi peal kindlal kohal, siis lisa marjad natuke hiljem kui kook on juba natuke tarretunud.