Kuidas täita tuba hea lõhnaga? Võta ette kaneelisaiade küpsetamine ja värskete saiade ja kaneelilõhna täis tuba on garanteeritud. Kui tainas kerkinud, kutsu appi ka pere pisemad, et ka nemad saaksid küpsetamisest osa. Kaneelisaiad sobivad ideaalselt ka isadepäeva lauale, eriti kui isa kookidest lugu ei pea. PS. Isadepäev on juba järgmisel pühapäeval ehk 8. novembril.
Lisaks kaneelisaiadele võid teha ka kaneeli-rabarberisaiu. Lisa täidisesse külmutatud rabarberitükid ja demerara suhkur asenda ohtra fariinsuhkruga. Saiakesed küpseta paberist küpsetusvormides (sobivad ka muffinivormid).
@koogijutud
Kaneelisaiad u. 35 tk
Koostisosad
- 5 dl piima
- 1 muna
- 1,5 dl suhkrut
- 1 tl soola
- 1 spl jahvatatud kardemoni
- 2 pakki kuivpärmi (2x 11g)
- 12-14 dl nisujahu
- 100 g sulatatud võid
- 0,5 dl rapsiõli
Täidis
- 75-100 g sulatatud võid, mis on ära jahtunud
- pruuni Demerara suhkrut
- kaneeli
Määrimiseks ja peale
- 1 muna
- pärlsuhkrut
Valmistaine
- Kuumuta piim sooojaks ja tõsta pliidilt. (42 kraadiseks ehk näpuga katsudes kergelt soe, aga kindlasti mitte leige).
- Lisa maitseained ja toasoe muna, sega puulusikaga.
- Sega pärm väikese koguse jahuga ja lisa piimasegule.
- Lisa 3 dl jahu ja sega puulusikaga ühtlaseks.
- Kata kauss rätikuga ja jäta 10 minutiks seisma.
- Lisa vähehaaval ülejäänud jahu, sõtku tainast käega ja lisa lõpupoole ka rasvained. Liiga kõvasti pole vaja ka sõtkuda. Jahu on piisavalt kui tainas tuleb kausi äärtest lahti.
- Kata tainas rätikuga ja jäta 40 minutiks sooja kohta kerkima.
- Sõtku tainast õhumullid välja ja rulli kergelt jahusel laual ristkülikuks.
- Määri peale pintsliga võid, lisa ohtralt suhkrut ja kaneeli. Keera pikemast küljest rulli, liitekoht jäta allapoole.
- Lõika noaga saiakesed viltusteks tükkideks, nii et ülemine serv on kitsam. Vajuta kitsam koht alla, nii et tekiks lohk.
- Tõsta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätikuga ja jäta veel 30 minutiks sooja kohta kerkima.
- Määri munaga, puista peale pärlsuhkrut.
- Küpseta eelsoojentatud 225 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni saiakesed on ilusad kuldsed.