Pöörane aasta 2020 hakkab kohe läbi saama. Aasta lõpp on kokkuvõtete aeg. Mul on hea meel, et tegin väikese unistuse blogi näol teoks. Olin blogi kaua mõttes mõlgutanud, kuid miski hoidis mind tagasi (hirmud, mis olid seotud kodulehe tegemisega ja haldamisega ning kõik sellega seonduvaga). Arenguruumi on mul veel küllaga, aga mis kõige tähtsam, astusin esimese sammu, mis teatavasti ongi kõige raskem. Tegelen asjaga mis mulle endale meeldib ja milles tahan areneda.
Esimese blogipostituse ja retsepti avaldasin 15. augustil 2020, milleks oli kohupiima mustikakook. Tänaseks olen blogis avaldanud 16 retsepti. Kõik retseptid on mulle omamoodi kallid, sest nende loomisega on seotud alati mingi lugu ja emotsioon. Kui peaksin valima ühe retsepti oma blogist, mis mulle endale kõige rohkem maitseb, siis oleks see tosca kook pohlade ja pirnidega.
Luban, et jätkan uuel aastal oma hobiga ja jagan oma retsepte ka edaspidi. Jälgi mind kindlasti ka instagramis ja saad esimeste seas mu uute retseptidga tutvuda. Ja kui sa arvad, et sinu sõbrale või tuttavale võiksid minu retseptid meeldida, siis jaga seda blogi ka nendega. Mul on hea meel, kui saan oma retseptidega inimesi inspireerida.
Aastalõpule vääriliselt jagan teiega mahlast šokolaaditordi retsepti. Retsept tundub esmalt peale vaadates pikk ja keeruline, aga kui tegema asuda, siis polegi seal midagi keerulist. Alusta tordi tegemist päev enne serveerimist, siis on maitse imeline. Minu pere nautis seda kooki jõuludel, aga see sobib ka aastavahetuseks või mõne muu tähtsa sündmuse tähistamiseks.
@koogijutud
Koostisosad
Biskviit
- 4 muna (M suurust)
- 1,5 dl suhkrut
- 3 spl kakaopulbrit
- 1 tl küpsetuspulbrit
Niisutamine
- 1 dl apelsinimahla
Täidis
- 1-2 banaani
- 100 g maitsestamata toorjuustu
- 0,5 dl suhkrut
- 2 tl vanillsuhkrut
- 50 g tumedat šokolaadi
- 200 g maitsestamata kohupiimapastat
- 2 dl vahukoort
- 3 spl sidrunimahla
Kate
- 200 g maitsestamata kohupiimapastat
- 100 g maitsestamata toorjuustu
- 100 g maitsestamata kreeka jogurtit
- 3 spl suhkrut
- Röstitud mandlilaaste
- Jõuluhõngulised mandlid, retsepti leiad siit
- Piparkooke
Valmistamine
- Esmalt valmista biskviit. Vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks.
- Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja kakaopulbriga ning sega õrnalt vahu hulka. Sega võimalikult vähe, aga veendu, et jahutükke ei jääks.
- Vala tainas 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi ja ääred on määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Küpseta eelkuumutatud 175 kraadises ahjus umbes 30 minutit. Biskviit on valmis kui biskviidi keskele sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja, ehk sinna külge ei jää tainast. (Kui soovid teha torti, nagu pildil, kasuta kahte lahtikäivat koogivormi, läbimõõdud vastavalt 20 cm ja 11 cm, aga sellisel juhul küpseta väiksemat biskviiti umbes 15-20 minutit).
- Ahjust väljavõttes eemalda ettevaatlikult koogivormi ääred ja pööra kohe põhi ettevaatlikult küpsetuspaberi peale, kuhu on eelnevalt puistatud suhkrut. Lase põhjal täielikult jahtuda.
- Täidise valmistamiseks vahusta vahukoor ja lõika šokolaad hästi peeneteks ribadeks.
- Sega kausis suhkrud toorjuustuga, kohupiimapasta, sidrunist pigistatud mahl, šokolaadi ribad ja kõige lõpuks lisa vahustatud vahukoor.
- Jahtunud biskviit lõika keskelt terava noaga horisontaalselt pooleks. Kui tegid kahe erineva suurusega koogivormis lõika ka väiksem biskviit pooleks.
- Niisuta biskviiti apelsinimahlaga, kasuta selleks köögipintslit. Lisa viilutatud banaanid ja seejärel täidis. Korda sama järgmise kihiga. Ehk kui otsustasid teha torti kahe vormiga siis tuleb banaane ja täidist panna kaks kihti. Juhul kui tegid ühe vormiga siis tuleb täidist ja banaane üks kiht ja siis võib täidist nauke ka üle jääda. Niisuta kindlasti ka biskviidi pealmine osa.
- Tõsta kook ööseks külmkappi maitsestuma.
- Järgmisel päeval tee koogile kate. Selleks sega omavahel kohupiimapasta, toorjuust, kreeka jogurt ja suhkur. Laota kate tordi peale ja äärtesse. Kaunista röstitud mandlitega ja piparkookidega.
Veel mõned soovitused
- Toasoojad munad vahustuvad paremini.
- Kui kasutad väiksemat koogivormi kui retseptis kirjeldatud, õnnestub sul võibolla isegi biskviit kolmeks lõigata. Täidist jagub kindlasti.
- Mandlilaaste rösti kuival pannil max paar minutit. Hoia silm koguaeg peal, et need ära ei kõrbeks.
- Torti võid kaunistada ka näiteks šokolaadirosinatega ja piparkoogipuruga. Kaunistamisel ei ole piire, tee täpselt selline tort nagu sulle endale meeldib!
@koogijutud