Tänasel pühapäevasel päeval jagan teiega lihtsat kohupiimakoogi retsepti. Kook sobib hästi ka argipäeva õhtul küpsetamiseks, sest see valmib väga kiirelt. Vaid kokkusegamise ja küpsetamise vaev. Selles koogis otsustasin kasutada mustikaid ja astelpajumarju, soovi korral võid kasutada ka teisi marju, just neid marju mis sul parasjagu sügavkülmas on. Soojana on koogipõhi pehme ja siidine, külmkapist võetuna on kook hoopis teistsugune. Soovitan süüa tükike kooki soojalt ja pane ülejäänud kook külmkappi. Siis saad ise otsustada kuidas sulle see kook kõige rohkem maitseb.
Tänast kooki küpsetades meenutasin möödunud suve ja kõiki neid ilusaid hetki, mida suvel kogesin. Eriti neid hetki, mida loodus mulle pakkus. Täna pärastlõunal kui koogi valmis sain, sadas õues aga laia lund. Aastalõpp ja jõulud ei ole enam kaugel.
Koostisosad
Põhi
- 100 g võid
- 2,5 dl täisteraspeltajahu (Veski Mati)
- 3/4 dl Demerara suhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 1 muna
Täidis
- 2,5 dl külmutatud mustikaid
- peotäis astelpajumarju
- 1 spl Demerera suhkrut
- 200 g kohupiima
- 1 dl piima
- 1 muna
- 1/2 dl suhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut
Valmistamine
- Sulata kastrulis või ja lase hetk jahtuda.
- Mõõda kõik põhja koostiosad kaussi ja sega lusikaga ühtlaseks taignaks.
- Vajuta tainas sõrmedega eelnevalt võiga määritud koogivormi põhja ja äärtesse (koogivormi suurus 26 cm).
- Sega ettevaatlikult jäised mustikad, astelpajumarjad ja suhkur ning laota taignapõhjale.
- Sega kausis kohupiim, piim, suhkrud ja muna ning kalla marjade peale.
- Küpseta kooki eelkuumutatud 200 kraadises ahjus umbes 35 minutit.
- Lase koogil vähemalt pool tundi enne söömist jahtuda, kuid see kook maitseb hästi ka külmalt.
