Arooniasiirup

Täna, vanavanematepäeval jagan teiega minu lapsepõlvemaitset. Jook, mida joodi igal sünnipäeval ja jõululaupäeval ja mis on meie lahutamatuks joogiks pidulaual senini.

Arooniasiirupit kirsilehtedega teeb minu vanaema ja nüüd teen seda ka ma ise. Arooniate korjamisel oli tubliks abiliseks minu 4 aastane poeg. Ühe sildi kirjutasin talle näidiseks ette ja nii ta siis kirjutas oma pisikese armsa käega pudelitele ülejäänud sildid. See on meie kingitus kallitele vanavanematele.

Arooniasiirup

Koostisosad

  • 1 kg puhastatud arooniate kohta 2 peotäit kirsilehti
  • 1 liitri vedeliku kohta 10-15 g sidrunhapet
  • 1 liitri vedeliku kohta 400-500g suhkrut
Valmistamine
  1. Loputa puhastatud arooniad kergelt veega ning pane eelnevalt pestud lehtedega vaheldumisi potti – üks kiht marju, kiht lehti.
  2. Kalla peale keev vesi, nii et marjad oleksid kaetud. Lase kaane all täiesti jahtuda ning jäta 24-48 tunniks jahedasse seisma.
  3. Kurna leotusvedelik keedunõusse. Lisa 1 liitri vedeliku kohta 10-15 grammi sidrunhapet ja umbes 400 grammi suhkrut.
  4. Kuumuta keemiseni ning keeda tasasel tulel vahtu eemaldades, kuni vahtu enam ei tule.
  5. Lase keema tõusta ning siis lase veel umbes 3-4 minutit keeda, kuni mullikesi enam ei teki, vaid oli ühtlaselt läbipaistev vedelik.
  6. Kuumuta pudelid ahjus.
  7. Pane kuum siirup pudelitesse.