Käes on mustikahooaeg ja on õige aeg üks kook küpsetada! Mustikakoogi tegemine algab juba metsa minekuga ehk tooraine varumisega.
Seekord läksin metsa jalgrattaga, kuna 6. aastane teatas, et tema tuleb metsa mustikale küll, juhul kui me jalgrattaga lähme. Nii me siis väntasime koos mööda kruusateed 5 km kaugusele mustikametsa. Metsas oli väga mõnus, parme ega sääski polnud üldse, kuid mustikaid oli küll. 6. aastane korjas oma ämbrisse, kuna ta ütles, et ta tahab mustikaid ka kodus süüa. Kui tal liitri jagu marju oli korjatud, sõi ta metsas veel 140 mustikat ära. Vähemalt nii ta rõõmsalt meile teatas. Mustikane suu rääkis enda eest. Metsas ei kuulnud me virinat, vaid rõõm oli näha innukat last, kes marju noppis 🙂
Enne metsa minekut juba otsustasin, et metsast koju väike abiline enam jalgrattaga väntama ei pea, vaid koju sai ta vanaema autoga. Päeval oli laps juba 7 km jalgrattaga sõitnud, seega päeva saldoks kogunes 12 km jalgratta sõitu ja mustikal käik.
Loodetavasti selline innukus ja huvi metsas käia lapsel püsib, vähemalt püüan ise heaks eeskujuks olla.
Enda korjatud marjadest küpsetasin suve esimese mustikakoogi. Proovi järele ja anna teada kuidas maitses!
Koostisosad
Taigen
- 120 g külma võid
- 2,5 dl nisujahu
- 1,5 dl täistera nisujahu (grahamjahu)
- 0,5 dl suhkrut
- 1 spl külma vett
- näpuotsatäis soola
Täidis
- 200 g maitsestamata kohupiima
- 1,5 dl hapukoort (10%)
- 2 muna
- 0,75 dl suhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 3 dl mustikaid
- Mandlilaaste
Valmistamine
- Sega omavahel kuivained. Lõika külm või kuubikuteks ja töötle sõrmede abil kuivainetega, lisa külm vesi ja töötle kuni moodustub taigen.
- Kata koogivorm küpsetuspaberiga ja laota taigen lahtikäiva (26 cm) koogivormi põhja ja vajuta sõrmede abil ka vormi äärtesse.
- Täidise jaoks sega kokku kohupiim, hapukoor, munad ja suhkrud.
- Vala täidis põhja peale ning kata mustikatega.
- Kõige peale puista mandlilaastud.
- Küpseta 200 kraadises ahjus u. 35 minutit. Jälgi, et koogi ääred kõrbema ei läheks, vajadusel võid küpsetamise lõpufaasis katta koogi fooliumiga.
Veel mõned soovitused
* Enne serveerimist jahuta kook toatemperaruuril ja kui aega on, siis pane kook ka mõneks tunniks külmkappi.



