Aprikoosikook

Lihavõttelauale küpsetasin sel aastal aprikoosikoogi. Kook on mõnusalt mahe ja kevadine. Koogi põhjaks tegin šokolaadibrownie, mille sisse lisasin aprikoositükke. Koogi täidiseks on püreestatud aprikoosid, kohupiim, toorjuust ja vahukoor. Selles koogis kasutasin aprikoosikompotti ehk poolikuid aprikoose siirupis, purgi suurus oli 240 g ja kõik aprikoosid kasutasin ära koogi tegemiseks (osa põhja jaoks ja osa täidise jaoks).

Kui teed koogi veel täna valmis, siis saad seda kohe homme hommikul peale munade koksimist nautida!

Koostisosad

Põhi

  • 100 g tumedat šokolaadi (55%)
  • 50 g võid
  • 1 muna
  • 3/4 dl fariinsuhkrut
  • 1/2 dl nisujahu
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 240 g aprikoosikompott (millest 1 aprikoos tükeldatuna põhja jaoks, ülejäänud aprikoodisest jäta täidise jaoks)

Täidis

  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 200 g maitsestamata kohupiima
  • 2 dl vahukoort
  • 1 dl püreestatud aprikoose (ehk tee kompotist püreed)
  • 0,5 dl aprikoosikompoti siirupit + 2 spl siirupit
  • 1 dl suhkrut
  • 5 lehtželatiini

Kaunistuseks

  • erinevaid šokolaadimune, värsket ananassi, midagi rohelist näiteks hernevõrseid

Valmistamine

  1. Põhja jaoks sulata kastrulis madalal kuumusel või ja šokolaad.
  2. Vahusta muna ja suhkur kohevaks vahuks.
  3. Lisa munavahule veidi jahtunud šokolaadisegu.
  4. Sega küpsetuspulber ja sool nisujahuga ja sega täidise hulka.
  5. Pane lahtikäiva koogivormi (26 cm) põhja küpsetuspaber ja määri vormi ääred võiga.
  6. Vala segu koogivormi põhja, aja lusikaga ühtlaseks ja puista peale väikesteks kuubikuteks lõigatud üks aprikoos.
  7. Küpseta koogipõhja eelkuumutatud 175 kraadises ahjus umbes 15-20 minutit, kontrolli küpsust tikuga.
  8. Lase koogipõhjal jahtuda.
  9. Täidise jaoks pane želatiinid 10 minutiks külma vette paisuma.
  10. Vahusta vahukoor kergelt vahutu.
  11. Sega omavahel 1 dl aprikoosipüreed, 0,5 dl aprikoosisiirupit, toorjuust ja kohupiim.
  12. Kuumuta kastrulis 2 spl aprikoosisiirupit. Tõsta kastrul pliidilt. Lisa ükshaaval koguaeg segades eelnevalt käe vahel üleliigsest veest tühjaks pigistatud želatiin. Sega kuni moodustub ühtlane vedelik.
  13. Lisa kohupiima-toorjuustu-aprikoosi täidise hulka peene joana želatiin, koguaeg hoolega segades.
  14. Lõpuks lisa vahukoor ja sega hoolega läbi.
  15. Kalla täidis jahtunud põhja peale ja hoia vähemalt 5 h külmikus või veel parem üleöö.
  16. Eemalda koogivorm ja tõsta kook serveerimisalusele. Kaunista kook vahetult enne serveerimist šokolaadimunadega ja muu meelepärasega.

HÄID PÜHI!